Gospodăriile din Europa se luptă cu facturile. Între timp, criza costului vieții face ravagii

de: Anca Lupescu
27 02. 2023

A început cu energia, dar criza costului vieții s-a răspândit în toate sectoarele și afectează întreaga Europă și chiar mai departe. Problema are mai multe componente, dar cea care îi preocupă cel mai mult pe liderii politici și afectează cel mai mult gospodăriile este inflația prețurilor la alimente.

Gospodăriile din Europa, dificultăți în a își plăti facturile

În februarie, prețurile la gaze în Europa au scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele aproape 18 luni, însă prețurile la alimente își continuă tendința ascendentă.

„Atunci când vorbim despre prețurile la energie față de costul alimentelor, există un efect de „lag on” pe care trebuie să îl luăm în considerare”, explică Rick De Oliveira, analist în domeniul energiei la TELF AG.

„Aceste prețuri mai mici la energie pe care le avem acum trebuie să se traducă în costuri mai mici de producție a alimentelor pentru ca noi să vedem (diferența) de preț”.

„De exemplu, prețurile pe care le vedem astăzi în supermarketuri – se reflectă pe prețurile energiei de acum șase luni, când au fost produse alimentele. Așadar, credem că vom vedea o scădere a prețurilor la alimente doar în aproximativ 6 luni, dacă prețurile la energie se vor stabiliza.”

Mii de persoane protestează în Portugalia față de criza costului vieții din această țară
Supermarketurile cresc prețul produselor mai mici, în ciuda crizei costului vieții care lovește consumatorii
În luna ianuarie, prețurile alimentelor în Uniunea Europeană au crescut în medie cu 18,4% față de anul trecut, scrie euronews.

Ungaria a ieșit „campioană” la creșterea prețurilor la alimente (48,2%), urmată de Lituania (32%) și apoi de Slovacia (28,6%).

Cele mai mici creșteri de prețuri au fost înregistrate în Elveția (5,8%) și Cipru (10,3%).

„Credem că încrederea consumatorilor se va îmbunătăți cu siguranță spre sfârșitul anului 2023, dar va fi nevoie de mult mai mult timp pentru a rezolva criza costului vieții”, a prezis De Oliveira.

Impactul crizei costului vieții este cea mai gravă amenințare la adresa comunității globale, potrivit Raportului de risc 2023 al Forumului Economic Mondial.

Mâncarea, tot mai scumpă

Prețurile la alimente cresc, ele sporesc insecuritatea alimentară și cresc tensiunile sociale. De asemenea, ele pun presiune asupra bugetelor guvernelor care se luptă cu facturile tot mai mari la importurile de alimente și cu scăderea capacității de a finanța o protecție socială suplimentară pentru cei mai vulnerabili.

Bineînțeles, războiul din Ucraina a contribuit, de asemenea, la această problemă. Invazia Rusiei a făcut ca prețul cerealelor și al altor produse de bază să urce la niveluri record.

Creșterile ratelor dobânzilor au atenuat presiunile asupra prețurilor, dar observatorii spun că vremea, războiul și costurile materialelor ar putea menține prețurile alimentelor la un nivel ridicat pentru mai mult timp.

Criza a dus la proteste de stradă în multe țări europene și la greve în altele, cum ar fi Marea Britanie, unde lucrătorii din sectorul public sunt în conflict cu guvernul din cauza salariilor și a condițiilor de muncă.